Pri požiari čínskeho starobylého mesta Dukezong zlyhal hasiaci systém

13.01.2014 Celý región

Peking 13. januára (TASR) - K zničeniu starobylého tibetského mesta Dukezong v provincii Jün-nan na juhozápade Číny, ktoré v sobotu podľahlo rozsiahlemu požiaru, prispel aj nefunkčný protipožiarny bezpečnostný systém za vyše jeden milión dolárov. Oznámili to dnes tamojšie úrady, ktoré citovala agentúra AP.

Hasičský zbor na svojom mikroblogu potvrdil, že protipožiarny systém bol v čase nešťastia uzavretý, aby sa predišlo prasknutiu potrubí v dôsledku mrazov. Inštalovali ho v roku 2011 a v prepočte stál 1,3 milióna dolárov.

Teploty pod bodom mrazu spôsobili v čase požiaru taktiež pokles tlaku v hydrantoch. Plamene zničili drevené domy rýchlo, pretože hasičské autá sa nedokázali pohybovať úzkymi ulicami a alejami mesta. Požiar trval celkovo desať hodín.

Obete na životoch neboli bezprostredne hlásené a príčina vzplanutia ohňa nie je známa. Úrady autonómnej prefektúry Ti-čching spresnili, že požiar vypukol v noci na sobotu o 01.27 h miestneho času a hasičom sa ho podarilo dostať pod kontrolu až po 11.00 h.

Plamene zničili viac než 100 domov. Väčšina stavieb v Dukezongu je postavená z dreva a oheň sa rýchle rozšíril aj vďaka suchému počasiu. Strechu nad hlavou stratilo zhruba 2600 ľudí. Incident ohrozil turizmus, ktorý je jediným priemyslom tohto regiónu.
 

Vyberte región